Unit II MCQ with Answer

 

Unit 2: Pollution and Its Types

1. Electrostatic precipitator is used for:

A) Water purification
B) Air pollution control
C) Soil treatment
D) Noise control
Answer: B

2. Water pollution is caused by:
A) Industrial waste
B) Sewage
C) Agricultural chemicals
D) All of the above
Answer: D

3. BOD stands for:
A) Biological Oxygen Demand
B) Basic Oxygen Demand
C) Bacterial Oxygen Demand
D) Balanced Oxygen Demand
Answer: A

4. High BOD indicates:
A) Clean water
B) Polluted water
C) Neutral water
D) Drinking water
Answer: B

5. COD stands for:
A) Chemical Oxygen Demand
B) Carbon Oxygen Demand
C) Chemical Oxide Demand
D) Clean Oxygen Demand
Answer: A

6. Normal pH of drinking water is around:
A) 3
B) 5
C) 7
D) 10
Answer: C

7. Turbidity in water means:
A) Cloudiness of water
B) Color of water
C) Temperature of water
D) Smell of water
Answer: A

8. Primary wastewater treatment mainly removes:
A) Dissolved impurities
B) Suspended solids
C) Bacteria
D) Chemicals
Answer: B

9. Secondary treatment uses:
A) Biological processes
B) Physical filtration
C) Chemical reaction
D) Heating
Answer: A

10. Tertiary treatment is used for:
A) Advanced purification
B) Basic filtration
C) Solid removal
D) Sludge production
Answer: A

11. Municipal solid waste mainly comes from:
A) Houses and markets
B) Factories only
C) Forests
D) Rivers
Answer: A

12. Example of hazardous waste:
A) Plastic bag
B) Newspaper
C) Chemical waste
D) Vegetable waste
Answer: C

13. Noise pollution is measured in:
A) Hertz
B) Watt
C) Decibel
D) Volt
Answer: C

14. Major source of noise pollution:
A) Vehicles
B) Industries
C) Loudspeakers
D) All of the above
Answer: D

15. Plastic waste is harmful because it is:
A) Biodegradable
B) Non-biodegradable
C) Edible
D) Useful fertilizer
Answer: B

16. Plastic pollution mainly affects:
A) Marine life
B) Soil
C) Water bodies
D) All of the above
Answer: D

17. E-waste includes:
A) Electronic devices
B) Food waste
C) Paper waste
D) Wood waste
Answer: A

18. Example of e-waste:
A) Laptop
B) Mobile phone
C) Computer
D) All of the above
Answer: D

19. Hazard of e-waste includes:
A) Toxic metals
B) Soil pollution
C) Water contamination
D) All of the above
Answer: D

20. Best method to reduce pollution is:
A) Reduce, Reuse, Recycle
B) Burning waste
C) Dumping waste
D) Throwing in rivers
Answer: A

21. Pollution is defined as:
A) Addition of harmful substances to environment
B) Use of natural resources
C) Growth of plants
D) Rainfall
Answer: A

22. A pollutant is:
A) A harmful substance in environment
B) A useful chemical
C) Natural fertilizer
D) Oxygen
Answer: A

23. Air pollution mainly occurs due to:
A) Vehicle emissions
B) Plants
C) Rainfall
D) Soil
Answer: A

24. Which gas is a major air pollutant?
A) Oxygen
B) Nitrogen
C) Carbon monoxide
D) Hydrogen
Answer: C

25. Device used to remove dust from industrial gases:
A) Cyclone separator
B) Water filter
C) Refrigerator
D) Turbine
Answer: A


Important


  • Pollution can be defined as:
    A) Increase in oxygen
    B) Addition of harmful substances into the environment
    C) Increase in rainfall
    D) Decrease in sunlight
    Answer: B

  • Which of the following is a major source of air pollution?
    A) Vehicles
    B) Trees
    C) Rain
    D) Soil
    Answer: A

  • Which equipment is used to remove dust particles from industrial gases?
    A) Incinerator
    B) Electrostatic precipitator
    C) Compressor
    D) Pump
    Answer: B

  • BOD stands for:
    A) Biological Oxygen Demand
    B) Basic Oxygen Demand
    C) Bacterial Oxygen Demand
    D) Biochemical Oxygen Density
    Answer: A

  • Which parameter indicates acidity or alkalinity of water?
    A) Turbidity
    B) COD
    C) pH
    D) TSS
    Answer: C

  • The first stage of wastewater treatment is:
    A) Secondary treatment
    B) Tertiary treatment
    C) Primary treatment
    D) Chemical treatment
    Answer: C

  • Municipal solid waste mainly comes from:
    A) Industries only
    B) Agricultural fields
    C) Residential and commercial areas
    D) Oceans
    Answer: C

  • Noise pollution is measured in:
    A) Hertz
    B) Decibel
    C) Watt
    D) Volt
    Answer: B

  • Plastic waste is harmful because:
    A) It dissolves easily
    B) It decomposes quickly
    C) It is non-biodegradable
    D) It improves soil fertility
    Answer: C

  • E-waste mainly comes from discarded:
    A) Food items
    B) Electronics and electrical devices
    C) Plants
    D) Paper
    Answer: B



  • Comments

    Popular posts from this blog

    Unit I MCQ with Answer

    Unit - I Ecosystem (ES)